Time travel routes through Europe

Projekt Kreativne Europe E-ROUTES (1. srpnja 2022. – 30. lipnja 2025.) bavi se inovativnim načinom predstavljanja putopisnih izvora u kontekstu kulturno-povijesne baštine uključenih država (Srbija, Slovenija, Hrvatska i Italija), koje čine dio dobro povezane regije u smislu povijesnih komunikacijskih pravaca i modernih prometnica. Tema putnih ruta shvaćena je kao prostor interkulturalnog dijaloga i temelj za kulturne i turističke tematske rute koje na isprepletenim razinama povezuju geografski prostor i razdoblja od 18. stoljeća do danas.

Ideja projekta je doživljaj putovanja kao dijaloga između kultura i jezika koji približava geografske udaljenosti. U tom smislu putovanje, bilo kao individualno ili kolektivno iskustvo, omogućuje komunikaciju koja povezuje mjesta i ljude kroz zajedničko iskustvo dijeljenja kulturne baštine, koja nadilazi vrijeme, prostor i granice. U okviru projektnih aktivnosti planira se izraditi digitalnu platformu s različitim zbirkama, korisničku AR aplikaciju te osmisliti multikulturne umjetničke i stručne programe razmjene. Višeslojna E-Routes platforma omogućiti će istraživanje, digitalizaciju, prezentaciju i korištenje materijala izvora koji dokumentiraju putovanja, poput putopisa, dnevnika, biografija, umjetničkih djela, slika, fotografija itd.

Voditelj projekta je Bibliotekarsko društvo Srbije, a kao partneri se uz ICARUS HR pridružuju Narodna i sveučilišna knjižnica iz Ljubljane i i UNINA-Centro MUSA (Musei delle Scienze Agrarie) Sveučilišta Federico II iz Napulja. Pridruženi partneri na projektu su Knjižnica Matice srpske (Srbija), Knjižnica i čitaonica Grada Preloga (Hrvatska) i ICARUS Italija.


Projekt je financiran sredstvima Kreativne Europe Europske unije te sufinanciran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Više informacija o E-ROUTES projektu :