A sustainable framework for improving the digital upskilling of adult cultural professionals

ICARUS Hrvatska partner je u Erasmus+ projektu BoostDigiCulture – Održivi okvir za poboljšanje digitalnog usavršavanja kulturnih stručnjaka koji je službeno započeo 1. veljače 2022. i traje do kraja 2023. godine. Projekt je posvećen poboljšavanju kapaciteta odraslih baštinskih stručnjaka u implementaciji digitalne kulture i alata u svakodnevnom radu, a posebno je orijentiran na male i srednje institucije i organizacije koje nemaju interne vještine i znanja. 

Glavni cilj projekta je osmisliti, implementirati i evaluirati održivi i uključivi okvir profesionalnog  razvoja te promicati digitalno usavršavanje kulturnih i baštinskih stručnjaka. Projektni sadržaji i očekivani rezultati uključuju: Profil stručnih digitalnih kompetencija (BDC Professional Digital Competence Profile - PDP), Program unaprjeđivanja vještina (BDC Microlearning program), BDC mentorsku platformu za e-učenje u području digitalne kulture i BDC alat za samoprocjenu 

Partneri u projektu su Stiftung Digitale Chancen (Njemačka, vodeći partner), Synthesis Center for Research and Education Limited (Cipar), Exeo Lab Srl (Italija), Innovation Hive (Grčka), Rightchallenge – Associação (Portugal) i ICARUS Hrvatska. 

BDC Poziv

U okviru projektnih aktivnosti okupljaju se i nacionalne radne grupe koje će testirati ishode i rezultate projekta te sve zainteresirane za sudjelovanje pozivamo da se uključe u hrvatski tim. Sudionici će biti uključeni u testiranje platforme za e-učenje koja će nuditi mentoriranje putem virtualnih radionica na transnacionalnoj razini, program unaprjeđivanja vještina koji će omogućiti sudionicima da stvaraju i upravljaju digitalnim sadržajem i alat za samoprocjenu koji će omogućiti baštinskim stručnjacima da testiraju svoje digitalne kompetencije i znanje. 

OVDJE možete pronaći materijale o projektu.

BDC seminar "Usavršavanje stručnjaka u kulturi i baštini u području digitalne pismenosti i vještina"

ICARUS Hrvatska organizirao je nacionalni seminar Erasmus+ BDC projekta koji se bavi  unaprijeđenjem kapaciteta baštinskih stručnjaka u implementaciji digitalne kulture i alata u svakodnevnom radu. Uz aktivnosti razvijene tijekom BDC projekta, na seminaru su predstavljene različite aktivnosti vezane uz digitalnu transformaciju kulturne baštine, tj. resursi, znanja i vještine koji se koriste u AKM zajednici.  Seminar se održao u Sveučilišnom računarskom centru (Srce), 27. studenoga 2023., a sudjelovanje je bilo besplatno, uz prethodnu registraciju.  PROGRAM

Više informacija o BDC projektu :