Međunarodni dan/tjedan arhiva

Međunarodni tjedan arhiva  6. – 10. lipnja 2022.

From Monday 6 to Friday 10 June 2022, we will celebrate the fourth International Archives Week #IAW2022 and this year’s theme will be #ArchivesAreYou. 

ICA mrežna stranica  

Međunarodni tjedan arhiva  7. – 11. lipnja 2021.

#IAW2021 | #EmpoweringArchives

Event website: https://bit.ly/2ShSDsG

From Monday 7 to Friday 11 June 2021, we will celebrate the third International Archives Week #IAW2021 and this year’s theme will be #EmpoweringArchives.

Međunarodni tjedan arhiva 

8. – 14. lipnja 2020.


U povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva (8. – 14. lipnja) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) je pokrenulo #AnArchiveIs kampanju na društvenim mrežama s ciljem promišljanja novih i inovativnih načina na koji se arhivi mogu približiti ljudima i pokazati im svoju važnost, ali i kako bi se razmotrile definicije i doživljaji arhiva. Moto ovogodišnjeg tjedna arhiva je „Empowering knowledge societies“ koja obuhvaća teme vezana uz arhive i umjetnu inteligenciju, digitalnu zaštitu, napredne tehnologije, održivo znanje, pitanja  povjerenja i dokazne vrijednosti i sl. ICARUS Hrvatska i ove  godine sudjeluje u ovim aktivnostima stručnim skupovima i promocijom arhivskih trendova i projekata koje organizira sa suradnicima i partnerima.

Uključite se u Međunarodni tjedan arhiva #IAW2019

Nakon desetljeća obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja, Međunarodno arhivsko vijeće pokrenulo je ove godine u razdoblju 3. – 9. lipnja Međunarodni arhivski tjedan #IAW2019 pod nazivom „Oblikovanje arhiva u 21. stoljeću“. Tema kampanje su ljudi u središtu arhivske djelatnosti, a arhivska zajednica pozvana je organizirati aktivnosti usmjerene na doprinos arhiva građanima, zajednici, javnoj upravi, stvarateljima gradiva, korisnicima i društvu u cjelini. Arhivske ustanove i službe, stručna udruženja,  institucije i stručnjaci različitih profila pozvani su pokazati mogućnosti arhiva u gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, razvoju demokracije i informacijskog društva te svim područjima ljudskog života. Uključite se, ispričajte svoje arhivske priče i oblikujte arhive za 21. stoljeće na: https://www.ica.org/en/international-archives-week-3-9-june-2019.


Arhivski dan Sveučilišta u Zagrebu #IAW2019

ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate pisanu baštinu Sveučilišta u Zagrebu i međunarodne prakse i tradicije sveučilišnih arhiva kao središnjih informacijskih centara sveučilišne, znanstvene i društvene zajednice.  U povodu Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja i 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, 10. lipnja u 9:30 sati na Sveučilištu (Trg Republike Hrvatske 14) se odvija program „Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu“ u kojem se predstavljaju arhivski zapisi Sveučilišta i njegovih sastavnica te aktivnosti na njihovoj zaštiti, obradi i otvaranju javnosti. 

Saznajte više na Izložba arhivske baštine Sveučilišta u Zagrebu 


Arhivski dan i otvaranje prve zagrebačke topoteke #IAW2019

U povodu Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate suvremene arhive i njihove aktivnosti kojima doprinose stručnoj, kulturnoj i široj društvenoj zajednici u programu koji organiziramo u suradnji s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu: predstavljanju Topoteke „Zagreb povijesni centar“ i otvaranju izložbe Državnog arhiva u Bjelovaru „Arhivi i digitalizacija – od mikrofilma do digitalnog arhiva“ 11. lipnja u 11:00 sati u Knjižnici Hrvatskih studija - Kampus na  Borongaju.