Priločke vulice

Arhivski izvori: Topoteka Prelog

Vlasnici zapisa: stanovnici Preloga

Autorice priče: Dominika Lukačić - Murković i Maja Lesinger

Rijeka Drava stoljećima je utjecala na život stanovnika koji su živjeli u njenoj blizini. Prelog kao i svako drugo naselje razvijalo se uz glavnu prometnicu koja se nalazila na povišenom zemljištu uz koje je krivudala rijeka Drava. Tlocrt naselja mijenjao se kroz povijest ovisno o toku rijeke koja je za Prelog i njegove stanovnike značila sve. Rijeka je poplavljivala naselja, mijenjala svoj tok, davala im svoju vodu za svakodnevni život, za mljevenje žita, za plov, za hranu, čak i za ispiranje zlata. A oni su je pokušali ukrotiti, premostiti i iskoristiti. Drava je oduvijek predstavljala i opasnost te znala biti hirovita, nepredvidiva i spremna mijenjati sudbine.

Snalažljivi stanovnici Preloga koji sebe nazivaju Priločoncima jer u kolokvijalnom govoru Prelog nazivaju Prilok, razvijali su svoje naselje upravo se prilagođavajući hirovima Drave. Dijelovi naselja i nove ulice nizale su se na onim mjestima gdje je rijeka skrenula tok te gdje je tlo bilo dovoljno stabilno i suho za gradnju. Još prije nego li su lokalne vlasti uspjele službeno nadjenuti imena ulicama, stanovnici su samostalno nazvali svoje kvartove prema nečemu što je njima bilo važno.

Nova, Sajmišna, Špoljarska, Kolarova, Kolodvorska, Gornji i Donji kraj samo su neki od uobičajenih nadimaka ulica čije razloge nastajanja možemo shvatiti iz samog njihovog naziva. No, ima tu i neobičnih naziva koji iza svog nastanka kriju pravu malu priču.

Brodec - na mjestu ovog uskog prolaza pronađena je olupina drvenog čamca što sugerira da je na početku ulice davno bio rukavac Drave. Stariji sugrađani navode da je na ovome mjestu postojala skela, odmah ispod crkve, koja je prevozila na drugu stranu Drave. Naziv se stoga povezuje s brodom/čamcem, jer je brodec mali brod.

Konopljišće - ovaj prostor nalazi se u blizini Brodeca, a cijelo područje je geografski niže od glavne ulice što samo dokazuje kako je prostor izdubio rukavac Drave. Zbog plavnog područja i blizine vode, ovdje se sadila i namakala industrijska konoplja. Zanimljivost je ta da je ova ulica i službeno nazvana svojim pučkim imenom.

Solare - u ovoj ulici postoji stara zgrada u kojoj se trenutno nalazi sjedište jedne metaloprerađivačke tvrtke. Prije današnje funkcije, zgrada je obnašala funkciju kotarskog i općinskog središta. U doba Austro - Ugarske ovdje se nalazilo centralno carsko skladište soli za cijeli ovaj dio Monarhije. Stoga je ulica nazvana Solare po soli koja se iz skladišta dalje kolima distribuirala prema ostatku zemlje.

Zelena vulica - Iako bi na prvu pomislili da je ulica bila puna zelenila i drveća, naziv joj dolazi od činjenice što je većina drvenih ograda te prozorskih okvira i rebrenica (šalaporki) bila obojana zelenom bojom. Nije poznato što je pokrenulo ovaj neobični trend, ali izvori navode nedostatak izbora boja u lokalnoj trgovini, posuđivanje preostalog viška među susjedima i laku nabavu iz lokalnog poduzeća u državnom vlasništvu.

Teksas - naziv je dijela ulice, tj kvarta koji su mladići tako imenovali kasnih 60-ih i početkom 70-ih, najvjerojatnije pod utjecajem američkih filmova. Iako ih je pratio glas da su se voljeli potuči zbog djevojaka najvjerojatnije su samim nazivom htjeli pokazati koliko su opasni i maknuti konkurenciju iz svoje ulice.

Ako vam u Prelogu zatreba točna lokacija, možda je bolje da ne pitate za upute lokalce - vjerujte svom GPS-u. Jer kako bi vam mogli pomoći nazivi ulica poput Kakinja, Vočonovec i Banjaloka ako ih nema na karti? Dakle, nemate sreće jer i dan danas uz službene nazive ulica, priločanci koriste njihova pučka imena.