Listići tombole

Prilog 1: PDF listića tombole

1. Tombola listici.pdf

Prilog 2: Issuu listići tombole

https://issuu.com/ief10/docs/tombola_listic_i

Prilog 3: Mp4 video klip (autor Marko Lukin; naziv: Noć knjige u Institutu za etnologiju i folkloristiku 21.4.2017.: Razgovor o institutu nekad i danas ; organizatori i moderatori Anamarija Starčević Štambuk i Koraljka Kuzman ; naratorica: Anamarija Starčević Štambuk; IEF Videoteka rb. 1873 ; priređivačica isječka: Anamarija Starčević Štambuk)

TOMBOLA 1.mp4

Arhivski izvori: Dokumentacija Instituta za etnologiju i folkloristiku. Zbirke. Korespondencija Vinka Žganca

Vlasnik zapisa: Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor zapisa: Vinko Žganec, na institutskom terenskom istraživanju Istre 1953. godine

Autorica priče: Anamarija Starčević Štambuk

Suradnicima su Instituta, na počecima njihovog istraživačkog rada, četrdesetih i početkom pedesetih godina 20. stoljeća, odbačeni šareni blokovi listića tombole bili itekako dobar zgoditak. Svoje su bilješke, male terenske bilježnice, bibliografske podatke i razne zabilješke bilježili na njihovoj praznoj poleđini i time stvarali nacrte za buduće dokumentacijske zbirke.

U trenutku osnutka današnjeg Instituta za etnologiju i folkloristiku (ondašnjeg Instituta za narodnu umjetnost) 1948. godine, u posvemašnoj poslijeratnoj nestašici svega, bila je velika potražnja za papirom. Naprosto, gotovo je bilo nemoguće nabaviti bilo kakav papir za pisanje, a kamoli blokove i bilježnice.

Kako je prva zadaća osnivatelja Instituta Vinka Žganca bila zaštita Matičinih rukopisnih zbirki narodnih pjesama, pripovijedaka, predaja, zagonetki, poslovica, opisa običaja i drugog folklornog gradiva, sav pribavljen pelir papir koristio se u tu svrhu. Na pisaćim su se mašinama u tri primjerka prepisivale vrijedne zbirke.

Za vlastiti istraživački rad nije bilo upotrebljivog papira na kojem bi se moglo nešto zapisati. Budući je drugi, ali zapravo primarni istraživački zadatak bio stvaranje vlastitih zapisa i vlastitog fonda, trebalo se zaputiti na teren, u biblioteku, u arhiv te načiniti zapis. Stoga je s pronalaskom velike količine (“na tone”) bačenih blokova listića tombole Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” otvorena mogućnost zapisivanja i prikupljanja dostatne građe.

U prvim je danima istraživačkog rada novonastalog instituta spasonosno pomagalo stvoreno korištenjem njihove prazne poleđine, iako se radilo o relativno malim listićima dimenzija 7,7x15,7 cm. Listići su se neko vrijeme nalazili unutar autorskih terenskih bilježnica, ali predajom gotovih zbirki oni su odbačeni.

Poneki zaostali primjerci pronalazili su se na raznim mjestima unutar pojedinih ostavština koje su obitelji ili sami autori poklanjali institutu, ali su ostali neevidentirani.

Unutar ostavštine korespondencije Vinka Žganca pronađeni su posljednji zapisi na listićima tombole koji nam potvrđuju usmena kazivanja nekadašnjih suradnika o prvim zapisima bilježenima na njima.