Arhivski izvori o značenju Oltara Gospe Žalosne

Arhivski izvori: Arhiv Franjevačkog samostana Vukovar, Kronika Franjevačkog samostana 1731-1940

Vlasnik zapisa: Franjevački samostan sv. Filipa i Jakova u Vukovaru

Autor priče: fra Ivica Jagodić

Naši su prethodnici, braća franjevci, sa svojim vukovarskim vjerničkim narodom poslije Prvoga svjetskog rata, 1918. godine, ispunili časnu obvezu povijesnog i molitvenog sjećanja na žrtve minulog rata. Prikupili su imena i prezimena poginulih i nestalih u tom svjetskom ratnom sukobu te su ih uklesali u granitne ploče oko oltara Žalosne Gospe u župnoj i samostanskoj crkvi sv. Filipa i Jakova, koji je i podignut u spomen palim župljanima u Prvom svjetskom ratu.

U Kronici Franjevačkog samostana kroničar tako bilježi: „Time se je željelo Gospi Žalosnoj iskazati poštovanje, a palim župljanima počast iskazati i njihovu uspomenu sačuvati. U tu svrhu postavit će se dvije mramorne ploče, sa svake strane oltara po jedna, na kojoj će se uklesati imena palih vukovarskih župljana.”(Kronika Franjevačkog samostana. Knjiga III. 1918.)

Kameni oltar Žalosne Gospe namjerno je miniranjem srušen u Domovinskom ratu 1991. Godine od strane srpske okupacijske vojske i pritom teško oštećen; od njega je ostalo samo šezdesetak sačuvanih ulomaka raznih veličina. Prilikom demontaže oltara tijekom poslijeratne obnove nađena je zazidana staklena boca, u kojoj je bio pohranjen tekst tadašnjeg gvardijana o. Bencetića sljedećega sadržaja: „U spomen! Na čast Žalosne Gospe, u spomen palim župljanima u ratu godina 1914–1917. Podignut je ovaj žrtvenik prinosima zahvalnih župljana, napose osobitom darežljivošću presvijetle gospođe Marije grofice Eltz. Izradio je oltar talijanski zarobljenik Antonio Gadotti – školovani kipar rodom iz Rima. Klesarske radnje pomagao je raditi klesar iz Osijeka, rodom iz Budima Leopold Šrebl. Upravitelj župe bio je gvardijan o. Gjuro Bencetić. Oltar je počet u listopadu 1917. A dogotovljen u ljetu 1918. Pisac ovih redaka svršava molitvom na uspomenu: ’Pax vivis requem defunctis’!“ (Jagodić, Ivica. 2011. Crkva i vukovarski franjevci. Franjevački samostan Vukovar – Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar. Vukovar)

Na kraju obnove cjelokupnog franjevačkog kompleksa, samostansko bratstvo odlučilo je obnoviti spomen-ploču. Danas, na temelju arhivskih podataka, popis žrtava je ponovno uklesan i postavljen na staklenoj stijeni pored oltara Žalosne Gospe da bismo zadržali njihov spomen u zajednici živih.