Zapisnik o nesretnom slučaju: ubistvo sluge grofova Battiala

Arhivski izvori: HR-DAPA-984 Obitelj Battiala

Vlasnik zapisa: Državni arhiv u Pazinu

Stvaratelj priče: Neimenovani općinski službenik

Autorica priče: Biserka Budičin

Dana 4. lipnja 1788. godine u općinski je ured došao Antonio Tensich, župan Svete Nedelje kako bi prijavio što mu je Domenico Bresaz prepričao u kući Mattija Vesselizze gdje se Župan zatekao nekim svojim poslom.

Prema Bresazovim riječima dogodilo se sljedeće: u društvu Tomasa Battiale (od pok. Tomasa), kanonika Girolama Battiale, dvojice iz Rovinja: Gabriela Nattorea i Mattija Benussija, te Tomasa Battiale (od Niccolòa), nećaka spomenutog kanonika, Bresac je ručao u Dubrovi u kući grofova Battiala. Nakon objeda Tomaso (stariji) je pozvao dvojicu iz Rovinja neka odu na počinak. Misleći kako će im vrijeme ugodnije proteći ostanu li u društvu razgovarajući, Tomaso se jedini otišao odmoriti. Ostala četvorica su se zadržala u blagovaonici gdje se nalazio stalak s dvije puške. Vidjevši puške, mladi je Tomaso uzeo jednu uperivši je prema prozoru. Puška je iznenada opalila i kroz otvoreni prozor susjedne kolibice gdje su sluge ručali, ranila slugu iz Mošćenica Michiela Scalameru koji je vrlo brzo podlegao ranama. Prije smrti je jedino stigao izustiti: ''Isuse Marijo''.

Sljedećeg su dana na mjesto događaja otišli župan Sv. Nedelje Antonio Tensich, liječnik Luigi Ferrari zajedno s labinskim sucem Giovannijem Coppe. Tom su prilikom ispitani svi svjedoci koji su, mahom, svedočili isto: bio je to nesretan slučaj.

Liječnik Ferrari je izvršio očevid i utvrdio kako je uzrok smrti prostrijelna rana srčane arterije.

Zapisnik koji je tada sastavljen vrlo detaljno opisuje mjesto pronalaska tijela, njegov položaj, odjeću koju je usmrćeni imao na sebi, a sadrži i izjave svih svjedoka tog nemilog događaja.

Nalazi se tu i nekoliko pisama upućenih Niccolòu Battiali, ocu mladića u čijim je rukama puška ispalila metak. On se u vrijeme tog događaja nalazio u Veneciji i pisma ga obavještavaju o onome što se dogodilo. Ipak, u jednom od njih (pošiljatelj se nije potpisao imenom i prezimenom) stoji kako je labinski načelnik poslao izvještaj u Veneciju uz koji je priložio zlonamjerno pismo. Pošiljatelj, naime, navodi kako u tom pismu stoji kako postoji sumnja da je Scalameru ubio njegov brat namjerno, a ne sin mu slučajno.

U gradivu fonda nije pronađen dokaz da se provodio ikakav sudski postupak kako protiv mladog Tomasa tako ni protiv njegova strica, a i gradivo nastalo nakon toga ne upućuje na to da je itko bio kažnjen. Dakle, možemo pretpostaviti kako je ovaj događaj prošao kao nesretan slučaj.