Topoteka

Topoteka (deplijan)...

naša povijest, naš arhiv

Najmlađa ICARUS digitalna platforma - Topoteka - nastala je u okviru co:op projekta kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme s ciljem poticanja čuvanja, istraživanja i promicanja lokalne baštine.

U interakciji ICARUS partnera s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo u protekle dvije godine je diljem Europe pokrenuto više od 350 Topoteka - u Austiji, Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Finskoj, Rumunjskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Španjolskoj.

Ove mrežne zbirke povećale su vidljivost lokalnih zajednica na regionalnom i nacionalnom području, potaknule brojne aktivnosti (npr. Donesite vlastitu prošlost, Dani povijesti i dr.) i programe te pomogle u promociji kulturnih i drugih manifestacija i povijesnih specifičnosti pojedinih područja.

Ove jeseni obilježit ćemo 20 Topoteka u Hrvatskoj koje smo pokrenuli u suradnji s baštinskim ustanovama, školama, akademskim institucijama i lokalnim udrugama, a svi zainteresirani mogu se uključiti i postati vidljivi dio zajedničke europske priče!

Uspomene - stare slike, filmovi, predmeti i dokumenti - fotografiraju se i/ili skeniraju te uz opis stavljaju na portal Topoteka putem kojeg se predstavljaju javnosti i na Europeani. Svi koje žele sudjelovati u dokumentiranju domaće i europske povijesti mogu se javiti na: info.icarushr@gmail.com i lokalnim topotekarima.