U sklopu projekta „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse” pokrenuli smo digitalnu zbirku https://they-live-zagreb.topoteka.net/ koja dokumentira život studenata u Studentskom domu „Stjepan Radić“ u Zagrebu i to od njegove izgradnje do danas.

U potrazi smo za dokumentarnom građom koja prikazuje život studenata u studentskim kampusima u Zagrebu, nekada i danas. Nekadašnji i sadašnji rezidenti Studentskog doma „Stjepan Radić“ pozvani su online podijeliti s nama fotografije iz svojih privatnih zbirki i ispričati svoja sjećanja ili sadašnje dojmove te vas pozivamo na pomoć u prikupljanju materijala za ovu digitalnu zbirku.

THEY: LIVE - Student lives revealed through context-based art practices

ICARUS HR jedan je od pet europskih partnera koji sudjeluju u realizaciji projekta „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse” financiranog sredstvima programa za kulturu i medije EU Kreativna Europa. Nositelj projekta je Dom kulture Studentski grad iz Beograda, a kao partneri se uz ICARUS HR pridružuju Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umjetnosti iz Rijeke i Facultad de Ciencias de la Comunicación Universidad Rey Juan Carlos Madrid. Pridruženi partneri na projektu su Institut für Kunst im Kontext - Universität der Künste Berlin te Centar za primenjenu istoriju iz Beograda. Projektne aktivnosti započele su u rujnu 2020., a rezultati i završetak projekta planirani su u veljači 2023.

Projekt „Oni žive“ bavi se studentskim životom od kraja Drugog svjetskog rata do danas u kontekstu svakodnevnog života u studentskim domovima, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među spolovima, kao i društvenog i političkog angažiranja studenata. Cilj projekta je poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti, korištenjem arhivskoga gradiva i uključivanjem u praticipativne umjetničke aktivnosti tijekom rezidencijalnih boravaka umjetnika u studentskim domovima. Rezultati projekta će poslužiti kao smjernice za menadžere kulturnih institucija i umjetničkih galerija, kustose i umjetnike, za dalje unapređenje inovativnih pristupa razvoju mlade publike.

Uloga ICARUS HR u projektu prvenstveno je usmjerena usmjerena na edukaciju i savjetodavnu podršku partnerima u digitalnom arhiviranju, korištenju metoda i tehnika participativnih arhivskih praksi te pružanju digitalne infrastrukture za pohranu i objavu prikupljenog audio-vizualnog materijala. Ostale ICARUS HR aktivnosti u sklopu projekta odnose se na prikupljanje audio-vizualnog materijala koji dokumentira života studenata Sveučilišta u Zagrebu od 1950-ih do danas i njihovo mrežno predstavljanje na platormi Topoteka i mrežnoj stranici projekta.

Aktivnosti drugih partnera uključuju realizaciju programa umjetničkih rezidencija u studentskim domovima u Podgorici, Beogradu, Rijeci i Madridu. U rezidencijama će sudjelovati po jedan umjetnik iz svake države partnera, nakon čega će se organizirati izložbe i različite javne tribine. Na taj će način projektom pružiti prilika mladim umjetnicima bez prethodnog međunarodnog iskustva, a koji su zainteresirani za različite aspekte studentskog života u svojim zemljama, da sudjeluju u umjetničkim rezidencijama u studentskim domovima. U programu će sudjelovati i mladi kustosi iz područja vizualnih umjetnosti, koji će zajedno s umjetnicima biti odabrani na otvorenom natječaju, a zatim će pohađati ljetnu školu o kontekstualnim i participativnim umjetničkim praksama na Institutu za umjetnost u kontekstu u Berlinu. Tijekom rezidencijalih boravaka u studentskim domovima, umjetnici će zajedno sa kustosima razvijati umjetničke projekte izravno sa studentima kao i na temelju prikupljenog fotografskog i AV materijala o studentskom životu od 1945. do danas. Nakon rezidencijalnih aktivnosti u studentskim će se domovima izložiti umjetnička djela nastala tijekom rezidencija, i to u galerijskim prostorima u blizini studentskih zajednica, zajedno s kataloškim predstavljanjem izložbi s tekstualnim refleksijama mladih kustosa.

Mala „putujuća“ izložba bit će stvorena od arhiviranog digitaliziranog fotografskog gradiva koji će za izložbu odabrati petočlana grupa studenata sastavljena od po jednog studenta iz svake od država članica projekta. Fokus izložbe bit će usmjeren na teme vezane za svakodnevni život u studentskim domovima, kulturne navike i društveno-politički angažman studenata. Ova izložba bit će održana istovremeno u studentskim domovima u Beogradu, Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu. Knjiga proizašla iz projekta „Oni žive“ sastojat će se iz tri dijela: znanstvenih tekstova iz različitih disciplina na temu studentskog života prikupljenih putem otvorenog natječaja, tekstova umjetnika i kustosa o realizaciji rezidencija i priručnika o metodologiji organizacije rezidencija ovakve vrste u studentskim domovima.

Aktivnosti možete pratiti putem