ICARUS Hrvatska partner je u projektu Kreativne Europe CREARCH - CReative European ARCHives as innovative cultural hubs

(1. rujna 2018. do 28. veljače 2021.). Partneri projekta: Fondazione Banco di Napoli (I), Department of Theatre Studies at University of the Peloponnese (GR), Regional Historical Center of Limburg (NL) i ICARUS Hrvatska.

CREARCH je posvećen razvoju nove publike i kreativnoj interpretaciji arhivskih izvora. Ideja CREARCH-a je upoznati što više ljudi s arhivima i značajem gradiva koje čuvaju, tj. povećavati broj i proširiti strukturu arhivske publike (korisnika i posjetitelja arhiva). Da bi to postigli, arhivi trebaju razvijati nove načine za komuniciranje povijesti, likova, mjesta i lokalnih tradicija ispričanih u njihovim dokumentima i približiti ih građanima, osobito onima kojima su manje dostupni. Cilj je projekta razviti komunikacijske modele i inovativne inicijative koje će približiti građane „njihovim“ arhivima, uz primjenu suvremene vizualne/digitalne kulture u opisu arhivskih priča, npr. realizirati kreativno pripovijedanje kroz vizualne, digitalne i transmedijske izvedbe i događanja uživo. Aktivnosti u okviru projekta uključuju izradu plana razvoja publike, edukaciju baštinskih stručnjaka, razvoj mobilne aplikacije za povezivanje s publikom i javne programe.

Kako bi prikupili primjere dobre prakse i istražili tekuće aktivnosti u ovom području ICARUS HRvatska pripremio je program stručnih radionica / seminara vezanih uz javne aktivnosti arhiva i drugih ustanova koja se bave prikupljanjem i istraživanjem arhivskoga gradiva (izložbeni, pedagoški, nakladnički, popularizacijski i drugi javni programi):

Uz stručne radionice / seminare pokrenuli smo i projekt virtualne izložbe „Priče iz arhiva”. U projektu mogu sudjelovati sve ustanove i imatelji arhivskih zbirki koji posjeduju arhivske zapise s neobičnim pričama, životnim putevima i jedinstvenim sadržajima. Pošaljite nam skenirani arhivski zapis sa sljedećim podacima: naziv, signatura, naziv fonda/zbirke, podaci o vlasniku zapisa, priča o zapisu (do 500 riječi) s podacima o autoru. Uz dozvolu vlasnika, prikupljene snimke i priče objavit ćemo u virtualnoj izložbi “Priče iz arhiva” koju ćemo javno predstaviti u Hrvatskoj i Europi u okviru CREARCH aktivnosti. Svi zainteresirani za suradnju u projektu javite se: e-pošta .