Međunarodni dan arhiva,

9. lipnja

Međunarodni tjedan arhiva

8. – 14. lipnja 2020.


U povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva (8. – 14. lipnja) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) je pokrenulo #AnArchiveIs kampanju na društvenim mrežama s ciljem promišljanja novih i inovativnih načina na koji se arhivi mogu približiti ljudima i pokazati im svoju važnost, ali i kako bi se razmotrile definicije i doživljaji arhiva. Moto ovogodišnjeg tjedna arhiva je „Empowering knowledge societies“ koja obuhvaća teme vezana uz arhive i umjetnu inteligenciju, digitalnu zaštitu, napredne tehnologije, održivo znanje, pitanja povjerenja i dokazne vrijednosti i sl. ICARUS Hrvatska i ove godine sudjeluje u ovim aktivnostima stručnim skupovima i promocijom arhivskih trendova i projekata koje organizira sa suradnicima i partnerima.

Prikupljanjem informacija o dostupnim online izložbama, digitalnim katalozima i zbirkama, arhivskim aktivnostima i crowd-sourcing projektima u kojima se može sudjelovati i od kuće, arhivi šalju poruku da rade i u distribuiranom digitalnom okruženju, osiguravajući zaposlenicima i rukovoditeljima pristup zapisima i podacima potrebnima za redovito funkcioniranje. Svi se mogu uključiti, a registracija i interaktivna digitalna mapa dostupni su na: https://www.ica.org/en/what-archive/archives-are-accessible-search-the-map.

Uključite se u Međunarodni tjedan arhiva #IAW2019

Nakon desetljeća obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja, Međunarodno arhivsko vijeće pokrenulo je ove godine u razdoblju 3. – 9. lipnja Međunarodni arhivski tjedan #IAW2019 pod nazivom „Oblikovanje arhiva u 21. stoljeću“. Tema kampanje su ljudi u središtu arhivske djelatnosti, a arhivska zajednica pozvana je organizirati aktivnosti usmjerene na doprinos arhiva građanima, zajednici, javnoj upravi, stvarateljima gradiva, korisnicima i društvu u cjelini. Arhivske ustanove i službe, stručna udruženja, institucije i stručnjaci različitih profila pozvani su pokazati mogućnosti arhiva u gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, razvoju demokracije i informacijskog društva te svim područjima ljudskog života. Uključite se, ispričajte svoje arhivske priče i oblikujte arhive za 21. stoljeće na: https://www.ica.org/en/international-archives-week-3-9-june-2019.


Arhivski dan Sveučilišta u Zagrebu #IAW2019

ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate pisanu baštinu Sveučilišta u Zagrebu i međunarodne prakse i tradicije sveučilišnih arhiva kao središnjih informacijskih centara sveučilišne, znanstvene i društvene zajednice. U povodu Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja i 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, 10. lipnja u 9:30 sati na Sveučilištu (Trg Republike Hrvatske 14) se odvija program „Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu“ u kojem se predstavljaju arhivski zapisi Sveučilišta i njegovih sastavnica te aktivnosti na njihovoj zaštiti, obradi i otvaranju javnosti.

Saznajte više na Izložba arhivske baštine Sveučilišta u Zagrebu


Arhivski dan i otvaranje prve zagrebačke topoteke #IAW2019

U povodu Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate suvremene arhive i njihove aktivnosti kojima doprinose stručnoj, kulturnoj i široj društvenoj zajednici u programu koji organiziramo u suradnji s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu: predstavljanju Topoteke „Zagreb povijesni centar“ i otvaranju izložbe Državnog arhiva u Bjelovaru „Arhivi i digitalizacija – od mikrofilma do digitalnog arhiva“ 11. lipnja u 11:00 sati u Knjižnici Hrvatskih studija - Kampus na Borongaju.