Međunarodni dan arhiva,

9. lipnja

Međunarodni tjedan arhiva 7. – 11. lipnja 2021.

#IAW2021 | #EmpoweringArchives

Event website: https://bit.ly/2ShSDsG

From Monday 7 to Friday 11 June 2021, we will celebrate the third International Archives Week #IAW2021 and this year’s theme will be #EmpoweringArchives.

We are inviting archival and records management professionals and organisations to join us in a virtual conversation by using these hashtags (#EmpoweringArchives and #IAW2021), to discuss:

How archives empower accountability and transparency, through access to information for holding governments to account and ensuring that citizens can protect their rights.

How networking and collaboration enable us to empower archives and the profession to help us achieve our goals and objectives for the profession and our institutions through the support of allied professions while helping other sectors and the general public understand what we do.

And how to challenge current archival theory and practice to make it more diverse and inclusive of different voices along with different histories.

Be part of this conversation on #EmpoweringArchives and celebration of the #IAW2021. Your voices are important to us and to the entire profession!

Međunarodni tjedan arhiva

8. – 14. lipnja 2020.


U povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva (8. – 14. lipnja) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) Međunarodno arhivsko vijeće (ICA) je pokrenulo #AnArchiveIs kampanju na društvenim mrežama s ciljem promišljanja novih i inovativnih načina na koji se arhivi mogu približiti ljudima i pokazati im svoju važnost, ali i kako bi se razmotrile definicije i doživljaji arhiva. Moto ovogodišnjeg tjedna arhiva je „Empowering knowledge societies“ koja obuhvaća teme vezana uz arhive i umjetnu inteligenciju, digitalnu zaštitu, napredne tehnologije, održivo znanje, pitanja povjerenja i dokazne vrijednosti i sl. ICARUS Hrvatska i ove godine sudjeluje u ovim aktivnostima stručnim skupovima i promocijom arhivskih trendova i projekata koje organizira sa suradnicima i partnerima.

Prikupljanjem informacija o dostupnim online izložbama, digitalnim katalozima i zbirkama, arhivskim aktivnostima i crowd-sourcing projektima u kojima se može sudjelovati i od kuće, arhivi šalju poruku da rade i u distribuiranom digitalnom okruženju, osiguravajući zaposlenicima i rukovoditeljima pristup zapisima i podacima potrebnima za redovito funkcioniranje. Svi se mogu uključiti, a registracija i interaktivna digitalna mapa dostupni su na: https://www.ica.org/en/what-archive/archives-are-accessible-search-the-map.

Uključite se u Međunarodni tjedan arhiva #IAW2019

Nakon desetljeća obilježavanja Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja, Međunarodno arhivsko vijeće pokrenulo je ove godine u razdoblju 3. – 9. lipnja Međunarodni arhivski tjedan #IAW2019 pod nazivom „Oblikovanje arhiva u 21. stoljeću“. Tema kampanje su ljudi u središtu arhivske djelatnosti, a arhivska zajednica pozvana je organizirati aktivnosti usmjerene na doprinos arhiva građanima, zajednici, javnoj upravi, stvarateljima gradiva, korisnicima i društvu u cjelini. Arhivske ustanove i službe, stručna udruženja, institucije i stručnjaci različitih profila pozvani su pokazati mogućnosti arhiva u gospodarstvu, kulturi, obrazovanju, razvoju demokracije i informacijskog društva te svim područjima ljudskog života. Uključite se, ispričajte svoje arhivske priče i oblikujte arhive za 21. stoljeće na: https://www.ica.org/en/international-archives-week-3-9-june-2019.


Arhivski dan Sveučilišta u Zagrebu #IAW2019

ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate pisanu baštinu Sveučilišta u Zagrebu i međunarodne prakse i tradicije sveučilišnih arhiva kao središnjih informacijskih centara sveučilišne, znanstvene i društvene zajednice. U povodu Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja i 350. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu, 10. lipnja u 9:30 sati na Sveučilištu (Trg Republike Hrvatske 14) se odvija program „Arhivska baština Sveučilišta u Zagrebu“ u kojem se predstavljaju arhivski zapisi Sveučilišta i njegovih sastavnica te aktivnosti na njihovoj zaštiti, obradi i otvaranju javnosti.

Saznajte više na Izložba arhivske baštine Sveučilišta u Zagrebu


Arhivski dan i otvaranje prve zagrebačke topoteke #IAW2019

U povodu Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja) ICARUS Hrvatska vas poziva da upoznate suvremene arhive i njihove aktivnosti kojima doprinose stručnoj, kulturnoj i široj društvenoj zajednici u programu koji organiziramo u suradnji s Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu: predstavljanju Topoteke „Zagreb povijesni centar“ i otvaranju izložbe Državnog arhiva u Bjelovaru „Arhivi i digitalizacija – od mikrofilma do digitalnog arhiva“ 11. lipnja u 11:00 sati u Knjižnici Hrvatskih studija - Kampus na Borongaju.